"Cena zaniżona" wg Supportu

"Cena zaniżona" wg Supportu

Dwójka graczy otrzymała ban za "zanizenie ceny zakupu/sprzedaży" (tak brzmi komunikat po zalogowaniu się do konta). Zakładam że Support miał na myśli naruszenie punktu regulaminu odnośnie "szczególnie atrakcyjnych warunków transakcji" I przypadki sprzedaży zawodników Q200 za 100 mln, czy klasowych graczy za minimalne są jak najbardziej oczywiste i nie podlegają dyskusji. Jednakże regulamin nie precyzuje co to oznacza "szczególne atrakcyjne warunki". Czy sprzedaż LP 415 19 lat za 75 mln to już cena zaniżona czy nie? a 200 mln to zawyżona? Czy 199 już jest ok? Jeśli stosowane za bany okraszone tytułem "zawyżenie" czy "zaniżenie" ceny kupna czy sprzedaży, to ja chciałbym postawić kilka tez, sam się do nich odnieść i zaprosić wszystkich do rzeczowej i kulturalnej dyskusji. Być może nie tylko ja uważam, że coś tu nie bangla. Dodam, że chodzi tu o transfer definitywny, a nie opcję wypożyczenia opisaną w regulaminie.

Tezy:
      1. W regulaminie gry nie mamy definicji "zaniżonej/zawyżonej" ceny. Zgoda, jest mowa o darowiznach, preferowaniu jednego z kont, czy szczególnie atrakcyjne warunki transakcji, ale to wciąż nie jest definicja odnośnie ceny.
      2. Jeśli Support ma jakąś wizję i pewne ceny mogą być zawyżone/zaniżone to fajnie by było żebyśmy my jako gracze mieli dostęp do wizji i przekonań Supportu.
      3. W momencie wystawiania na rynek transferowy mamy możliwość podania ceny minimalnej, jest ona równa opłacie za wystawienie zawodnika na rynek i jest z góry zaproponowana przez grę. Skoro taka cena może zostać uznana za zaniżoną, to dlaczego gra daje możliwość wystawienia za taką cenę?

Moje zdanie:
      1. Żyje w przekonaniu, że mamy względnie wolny rynek, mogę handlować z kim chcę, jak chcę, kiedy chcę i za ile chcę. Komuś kogo lubię sprzedam zawodnika taniej, komuś kogo nie drożej - moja sprawa. Racja, sprzedawanie zawodników o Q100 za 100 mln to jawne pranie pieniędzy, ale brak definicji zaniżonej/zawyżonej ceny daje możliwości w luźnej interpretacji zagadnień, które w regulaminie są.
      2. Skąd gracz ma wiedzieć jaka cena dla Supportu jest zawyżona, a jaka zaniżona? Przykład podany wyżej to jest skrajna skrajność, ale na przykład taki LP 415/19 za 75 mln to dla kogoś może być zaniżenie, a dla kogoś super okazja (sprzedającemu może zależeć na szybkiej realizacji sprzedaży), taki sam zawodnik za 230 mln może być kupującego ceną dobrą (bo kupujący ma ostatnie godziny okna transferowego, bo go stać), a dla innego grubą przesadą. Mamy zgadywać jaka danego dnia jest cena zaniżona dla Supportu? W dni parzyste jest większa, nieparzyste mniejsza, a w pełnie księżyca jeszcze 10% mniej, a jak świeci słońce to 10% więcej? Jeśli mamy być karani za "zaniżenie/zawyżenie" to poprosimy o jakieś wytyczne, widełki, algorytmy!
      3. Nie byłbym do końca fanem ustalenia wyższych cen minimalnych za danych zawodników, ale jeśli ma to być jakieś rozwiązanie dla ograniczenia możliwości luźnej interpretacji regulaminów to jestem gotów to zaakceptować. Skoro gra daje fizycznie możliwość wystawić mi zawodnika o Q400 za MINIMALNĄ KWOTĘ 400,000 to chciałbym móc go za tyle dostać bez obawy o bana. Jest to moim zdaniem lepsze niż wzory skróconego mnożenia w stylu "Cena minimalna za gracza od Q400 do Q450 wynosi 50-krotność opłaty za transfer przy wystawieniu zawodnika"

Pomysł: Jeśli ktoś dokona transferu wg supportu zawyżonego czy zaniżonego, to może dać supportowi możliwość po pierwsze cofnięcia takiego transferu, po drugie nałożenia kary finansowej (odciągnąć z konta tak jak ma to miejsce na przykład przy anulowaniu ujemnych punktów w LT), po trzecie bana - ale na same transfery np. na 30 dni.

Zapraszam do rzetelnej, kulturalnej dyskusji. Być może ktoś będzie miał jakiś pomysł, który moglibyśmy zaproponować Supportowi w celu uszczegółowienia regulaminu i doprecyzowaniu zasad.

Pozdrawiam
      Kiełpik
      Jeszcze bym do Twojego artykułu jedną rzecz dodał. Mianowicie cena za zawodników trenowanych pod klona.Przypuśćmy że ktoś dostaje LP 65 19 i trenowany z CR normalnie wyjdzie jako LP 415 19.Dogadujesz się że sprzedającym żeby go trenował pod klona i że kupisz również od niego oryginał.I teraz trenowany pod klona wyjdzie z juniorki jako nie wiem? Strzelam LP 380 19. To jaka cena powinna być za takiego grajka żeby nie wyłapać bana? Normalnie warty według RT ok 100mln ale sprzdzający i Ty wiecie jak był trenowany i ile jest warty. Czyli w przedziale 150-200 Oferujesz sprzedającemu 200 on się godzi. No i nagle wlatuje ban za zawyżoną cenę.Teoretycznie idzie się wybronić robisz screena jego statystyk i tłumaczysz co i jak, ale to w teorii. Nie wiadomo jak support postąpi?

karmat7 wrote:

Jeszcze bym do Twojego artykułu jedną rzecz dodał. Mianowicie cena za zawodników trenowanych pod klona.Przypuśćmy że ktoś dostaje LP 65 19 i trenowany z CR normalnie wyjdzie jako LP 415 19.Dogadujesz się że sprzedającym żeby go trenował pod klona i że kupisz również od niego oryginał.I teraz trenowany pod klona wyjdzie z juniorki jako nie wiem? Strzelam LP 380 19. To jaka cena powinna być za takiego grajka żeby nie wyłapać bana? Normalnie warty według RT ok 100mln ale sprzdzający i Ty wiecie jak był trenowany i ile jest warty. Czyli w przedziale 150-200 Oferujesz sprzedającemu 200 on się godzi. No i nagle wlatuje ban za zawyżoną cenę.Teoretycznie idzie się wybronić robisz screena jego statystyk i tłumaczysz co i jak, ale to w teorii. Nie wiadomo jak support postąpi?

Gracz trenowany pod klona ma taką samą wartość jak gracz trenowany normalnie, liczy się w tym orzypadku suma punktów atrybutów a u 19 lataka wiadomo że ktoś to zrobił celowo żeby klona trzasnać
      Moim zdaniem ban słuszny za niewiedzę i brak logicznego myślenia jeśli faktycznie tylko za 75mln poszedł taki kocur, wystarczy wejść na rt i zobaczyć że gracze z juniorów 16 40 potrafią po 100 mln chodzić bo mało gra graczy i malo jest juniorow, każdy kto porusza się po Rt umie mniej więcej ocenić czy to dobra i bezpieczna cena, jak nie ma pewności są modkowie i bardziej doswiadczeni gracze. Podam prosty przykład z mojej gry 2 lata temu składając skład z podobnych graczy płaciłem 120-140 mln za "kozaka", rok temu już było to 140-170, obecnie kozak musi lecieć za okolice "2" z przodu, naturalna rzecz na rt, że idzie inflacja i ceny rosną, ludzie mają coraz więcej kasy chociażby ze względy na dochody ze stadionu. Poszedłby transfer lekko zanizony za powiedzmy 140-150 mln i by banów nie było
      @Gorgoń89 "Moim zdaniem ban słuszny za niewiedzę i brak logicznego myślenia jeśli faktycznie tylko za 75mln poszedł taki kocur,"
      Ban nie jest za taki przypadek

@kameleon Fakt, że podobnego kupowałeś za 170 niewiele wyjaśnia, ja mam dogadanego odsprzedaż takiego klona za 130, więc jego 'wartość rynkowa' mogła być mniejsza, a Ty mogłeś przepłacić, jeśli support ustaliłby wartość takiego gracza na 140 i dorzucając do opinie jakie otrzymałem na pw 'sprzedaż zawodnika wartego 100 za 50 mln nie stanowi problemu' - to dla mnie 75 akceptowalne :)
      Co do trenowania pod klona - robilismy tak caly czas i bylo Ok, przez wele lat. Pol roku temu byl ten temat na nowo poruszony i byli przeciwnicy i zwolennicy. Napisalem wprost do Supportu i odpowiedzieli ze jesli zawodnik ma 350 Q ( choc normalnie trenowany mialby np 410 ) nie moze kosztowac 150 -200 mln a tyle ile kosztuje taki co ma 350 Q. Stanelo wiec na tym ze jest to niedozwolone. Podkreslam - tak bylo pol roku temu Jak teraz ? nie wiem.
      Ja wycofałem sie z tego obawiajac sie Supportowych interpretacji i juz nie trenuje pod klona :)

pier1 wrote:

Co do trenowania pod klona - robilismy tak caly czas i bylo Ok, przez wele lat. Pol roku temu byl ten temat na nowo poruszony i byli przeciwnicy i zwolennicy. Napisalem wprost do Supportu i odpowiedzieli ze jesli zawodnik ma 350 Q ( choc normalnie trenowany mialby np 410 ) nie moze kosztowac 150 -200 mln a tyle ile kosztuje taki co ma 350 Q. Stanelo wiec na tym ze jest to niedozwolone. Podkreslam - tak bylo pol roku temu Jak teraz ? nie wiem.
      Ja wycofałem sie z tego obawiajac sie Supportowych interpretacji i juz nie trenuje pod klona :)

A ja dostałem zupełnie odwrotna odpowiedź i dostałem bana nawet na 1 dzień za zakup gracza trenowanego od tyłu, za cenę rynkową gracza powiedzmy 320q, odpisali ze jeśli gracz trenowany od tyłu i ma 320q a powinien mieć 410q to jest warty tyle co gracz normalnie trenowany, więc idąc tym tokiem myślenia gracz warty 150-200 mln trenowany pod klona jest ceną ok, a w razie czego zawsze można napisać do supportu
      Drogi Użytkowniku.
      Nasza polityka dotycząca cen na rynku transferowym troszkę się ostatnio zmieniła. Cena za zawodnika z siłą ok. 290 Q jest dużo mniejsza niż za zawodnika z siłą 400 Q. Nie ma znaczenia jak był trenowany. W gestii menadżerów jest dobór metod treningowych. My musimy się kierować obecną siłą zawodnika i wg niej oceniać poprawność kwot transferowych. Nie znaczy to, że nie sprawdzamy dalszych transferów danego zawodnika oraz menadżerów, którzy stosują te metody.

Oto odpowiedź od supportu na pytanie o "trenowanie pod klona"