• Dla mnie nie ma problemu, tylko, żeby więcej osób wyraziło się na ten temat :)

Ewentualnie można dla urozmaicenia wprowadzić mecze barażowe o utrzymanie / awans - skoro przy LM/LE/UEFA klepane są MT w kilka dni to tu też nie powinno być chyba problemu ;p

to jest to! - baraże!
    myślę, że to mógłby być fajny układ, "sztywne" awanse i spadki jak dotychczas, czyli po 3 lub 2 drużyny z ligi + baraże np. 4 ekip z "pogranicza lig", dwóch pretendentów do awansu i dwóch zagrożonych spadkiem

index.php?w=3501&area=main&module=signatures&action=generate&id=479&style=3

• Zmiany zwiększa na pewno przemiał w 1 lidze
    2 liga również ma również wysoki poziom i czy baraze czy od razu spadki na jedno wyjdzie bo drużyna z ligi z końca tabeli jest w większości słabsza od tej z Czuba 2 ligi
    Zazwyczaj jest tak że zespoły mają emerytury i tylko liczą jak się utrzymać i liczą każdy punkcik
    Sam obecnie jestem w takiej sytuacji że jestem skazany na spadek ale jednak po cichu liczę że gdzieś w trakcie jeszcze się coś odwróci.

Uważam że zmiana może wyjść na dobre pod względem rywalizacji.
    Na ten moment każdy chce się utrzymać w 1 lidze bo wie dobrze jak ciężko jest do niej wrócić.

• Zdecydowanie jestem za tym, żeby możliwość awansu miała większa liczba drużyn. Podniesie to poziom rywalizacji w wyższych ligach, a przecież o to chodzi, żeby mocniejsi grali wyżej.
    Co do baraży, to uważam że jest to bardzo sprawiedliwe rozwiązanie: okażesz się lepszy - grasz wyżej bo zasłużyłeś. Wydaje mi się tylko trochę problematyczne przeprowadzenie ich w formie meczy towarzyskich po sezonie z uwagi na konieczność trzymania przez drużyny, które mogłyby finalnie w nich uczestniczyć wolnego terminu, albo konieczność odwoływania wcześniej umówionego meczu na krótko przed jego rozegraniem. Dlatego myślę, że o ile baraże zostałyby wprowadzone, to dobrze byłoby rozgrywać je w formie symulacji.

• Wstępnie widziałbym to tak:

I liga - 14-15 baraż, 16-18 spadek

II liga - 1-3 awans, 4-5 baraż, 14-15 baraż, 16-18 spadek

III liga - 1-3 awans, 4-5 baraż, 13-14 baraż, 15-18 spadek

IV ligi - 1-2 awans, 3 zespoły baraże, 14-15 baraż, 16-18 spadek

V ligi - 1-3 awans, 4-5 baraż

Do dogadania tylko czy baraże jak zasugerował Dodosio w formie symulacji (np. do 3 dni po zakończeniu ligi maksymalnie) , czy MT zaraz po zakończeniu lig - załóżmy na podstawie tego sezonu - ligi kończą się 18/12/2022 to baraże odbyłyby się 24 i 25 grudnia czy kolejny sezon kończy się 16/02/2023 baraże byłyby 20 i 21 lutego.

Oczywiście uprzedzając wszelkie pytania - zmiany weszłyby z początkiem kolejnego, XXIX sezonu, obecny dograny byłby według starych zasad :)

• Szkoda że już nie teraz :D

Ja jak najbardziej za takim pomysłem
    Co do rozegrania baraży przychylałbym się ku formie z MT .
    z symkami jest różnie może być taka sytuacja że ciężko będzie się zgrać w czasie a mt się klepnie i po problemie

• Według mojego skromnego zdania ligi powinny być rozszerzone do takiej liczby aby meczy w danej lidze było na 2 miesiace (minus środy i piątki) Czyli licząc 60 dni minus 16 wychodzi 44 dni meczowe. Czyli aby mieć trochę zapasu ligi powinny liczyć 22 zespoły(42 kolejki) . Awans 1 i 2 drużyna ligi a 3 i 4 baraż z 19 i 20 z wyższej Ligi. Powinno czasu starczyć. Ale lepiej bez baraży (Awans/Spadek4 druzyny)bo to wprowadzi chaos(Druzyny zagrożone barażami muszą trzymać terminy, a później mogą być bez meczy towarzyskich. I może warto rozważyć likwidację 2 lig 4 i 5. 5 lig po 22 zespoły daje 110 drużyn, a obecnie 7 lig po 18 daje 126 zespolow(tylko 5 liga 5 wakatow) Pozdrawiam.

2 Mal editiert, zuletzt von Robin Lipski (19. November 2022 um 10:59)

• Biorąc pod uwagę różne głosy najlepszym rozwiązaniem będzie stworzenie ankiety.

Kwestia czy ma być jedno czy wielokrotnego wyboru.

Opcje, które zamierzam dodać są poniżej - jeśli macie jakieś inne rozwiązania dajcie znać to się wtedy rozszerzy ankietę.

1. Baraże - w formie MT

2. Baraże - w formie symulacji

3. Awans bezpośredni

I liga - 14-18 spadek

II liga - 1-5 awans, 14-18 spadek

III liga - 1-5 awans, 13-18 spadek

IV ligi - 1-3 awans, 14-18 spadek

V ligi - 1-5 awans

4. Baraże - w formie MT

I liga - 15 baraż, 16-18 spadek

II liga - 1-3 awans, 4 baraż, 15 baraż, 16-18 spadek

III liga - 1-3 awans, 4 baraż, 13-18 spadek

IV ligi - 1-3 awans, 15-18 spadek

V ligi - 1-4 awans

5. Zostawiamy bez zmian

• Ja mam napięty grafik i dla mnie baraże nie bardzo. Wolę 4 awans 4 spadek. Pamiętam że nie mogłem wydostać się z IVB. Tam jest najgorzej bo tylko dwie wychodzą. Więc z 3 ligi muszą spadać 13-18 a z czwartych lig awansować po trzy zespoły.
    Ogólnie popieram pomysł. Fajnie że ktoś oprócz mnie też to zauważył. Nie widzę ankiety w telefonie, więc dla ja jestem za spadkiem 15-18 z 1 i 2 ligi. 13-18 z trzeciej. I 15- 18 z czwartej.

• Nie widać było ankiet, gdyż ich wtenczas jeszcze nie było ;p

Ankiety dodane - w dziale każdej ligi, głosy można oddawać - każdy ma 1 głos.

Jakby ktoś widział jeszcze jakąś opcję - pisać w dyskusjach w tematach głosowań.

Zmiany, które wynikną z głosowań wejdą w życie od XXIX edycji, głosowanie trwają do 30/11/2022 do 23:59:59.

A tu uzasadnienie moich głosów:

Tworząc LT chciałem, żeby jak najbardziej odzwierciedlała ligi w rzeczywistości - jedna najwyższa liga itd., dlatego sam widziałbym to tak:

I i II liga - bez zmian, ewentualnie 15 zespoły baraże w formie MT, pozostałe ligi poszerzenie spadków o 2 zespoły tj. 13 i 14 w III lidze oraz 14 i 15 w IV ligach.

• ja bym właśnie zrobił tak jak zaproponowałeś I i II liga bez zmian, a niższe ligi poszerzone, sam pamiętam jak się 4 sezony męczyłem żeby wyjść z IV ligi bo tam jest największą i najcięższa rywalizacja, a może zrobić jedna IV lige i 3xV liga???

• Moi Drodzy,

do głowy przyszedł mi jeszcze jeden pomysł dotyczący łatwiejszej drogi awansu / spadku - mała reorganizacja LT i utworzenie drugiej III ligi.

Jak miałoby to wyglądać?

W przyszłym sezonie spadałyby np. tylko dwie ostatnie z III ligi, a więcej drużyn awansowałoby z IV lig i V lig, co pozwoliłoby utworzyć nam ligi IIIa i IIIb i uzupełnić braki w IV ligach, a między ligami I, a II awansowałoby / spadało po na przykład 4 drużyny.

Następnie rozgrywki od XXX sezonu mogłyby wyglądać tak:

I liga: spadek 15-18 (4 zespoły)

II liga: awans 1-4 (4 zespoły), spadek 13-18 (6 zespołów)

IIIA i IIIB: awans 1-3 (6 zespołów), spadek 14-18 (10 zespołów)

IVA i IVB: awans 1-5 (10 zespołów), spadek - w zależności od ilości V lig

V ligi: awans w zależności od ilości lig.

Oczywiście głosowanie niech idzie swoją drogą, powyższa idea to osobny temat.

Proszę o Wasze opinie na ten temat :)

Einmal editiert, zuletzt von woooojtaaaas (17. November 2022 um 20:45)